top of page

Selvsagt ønsker du å bli Whippeteier!

275611779_10158260519836968_2754983286339831186_n.jpg

 

....Hvis du ønsker deg en blid, glad og åpen hund av hendig størrelse, som dessuten også er lettstelt, sporty og lydig, kan ingen rase passe bedre enn whippet. Whippeten er en mellomstor, korthåret mynde. Opprinnelig er myndene jakthunder som springer etter, og fanger byttet for sine eiere. Siden denne formen for jakt ikke lenger er lovlig de fleste steder, har rasene gått mer over til å bli selskapshunder, men det er fortsatt mulig å la dem få bruke jaktinstinktet sitt på lure-coursing. Whippetens eksteriør er på mange måter en villedende emballasje for den tøffe energibunten rasen virkelig er; hvis den får lov til å være hund, vel å merke. Det er ingen kunst å overbeskytte en whippet. Den lar seg villig skjemme bort og har ingenting imot å være sofapynt blant myk velur og bløte puter. La den gjerne være det, men sørg for at den får leve et fullverdig hundeliv på alle andre områder også.

 

Whippeten er sosial og selskapelig skapning, som er lykkelig over å få leke og springe sammen med andre hunder.Historikk Whippeten ble godkjent som egen rase av The Kennel Club i England i 1890 og de første Whippetene ble importert til Norge på begynnelsen av 1900-tallet. Det finnes mange Whippetliknende små og mellomstore hunder avbildet i kunst fra langt tilbake i tid. Det er allikevel enighet om at dagens Whippet har sin bakgrunn fra Greyhound, Italiensk mynde og terriervarianter. På slutten av 1800-tallet var Whippeten populær blant gruvearbeiderne i England. De var ”fattigmanns Greyhound”, billige i drift, brukt til kappløp og til å fange en og annen kanin til middag. Familiemedlem Whippeten er en tilpassningsdyktig og harmonisk familiehund. Den elsker komfort, alt som er mykt og varmt inne. Vil gjerne ha kos og ligger gjerne på fanget når du sitter og slapper av. Den er glad i hele familien sin og vil være sammen med den. Et liv i hundegård passer ikke for en Whippet.

 

Den tilpasser seg de aktive familiene som er mye ute på tur og trening og de mindre aktive som nøyer seg med en liten tur rundt i nabolaget. Den passer godt både i byen og på landet.Som valp kan Whippeten være aktiv og foretaksom. God motorikk gjør at den kan klare mye som eieren kanskje ikke hadde sett for seg. På andre siden finnes det også en god del valper som er eksemplariske fra første stund og som alltid er enkle å greie å leve med. Når de først er voksne er de fleste Whippeter veldig enkle å leve med, de er rolige og behagelige inne og aktive og glade utendørs. Hverdagslydighet og innkalling er sjelden noe problem. Vanligvis går det også helt fint å være alene hjemme. En unote de fleste Whippeter har og som det virker nærmest umulig å få bort, er at de stjeler mat. Whippeteiere er derfor veldig flinke til å sette bort maten sin før de forlater den!Whippeteiere er som oftest svært fornøyde og trofaste mot rasen. Ikke sjelden blir det også mer enn en hund. Det å få Whippet har blitt sammenliknet med å spise peanøtter. Har du først fått en så må du ha en til og en til…

 

De er sosiale og ligger ofte sammen i en haug og steller hverandre når de er flere. Stell og mosjon En Whippet er lettstelt og har kort fin pels som ikke behøver mye stell. Det kan være lurt å bruke en gummibørste i røytetiden. Bad er sjelden nødvendig, men kan gis så ofte eieren føler behov for det. Det er viktig å holde klørne korte for å unngå skader og ubehag og disse bør helst klippes en gang i uken. Tennene kan med fordel børstes eller eventuelt skrapes for tannstein.Til tross for at mange oppfatter Whippeten som tynn, har den en utmerket appetitt og spiser det meste. Overvekt er nok et større problem enn hunder med dårlig appetitt. For å være på sitt beste skal Whippeten (som alle andre raser) ikke være tynn eller tykk, men akkurat passe midt imellom. Whippeten tilpasser seg både mye og lite mosjon. Den er en sprinter og ikke en langdistanseløper. Alle Whippeter bør få komme løs og strekke ut i full fart regelmessig, i alle fall et par ganger i uken. Det å se en eller flere Whippeter som strekker ut er et imponerende syn. De har en fart, eleganse, kraft og smidighet som imponerer de fleste. De er utrolig vakre! Aktiviteter Whippeten blir gjerne med på forskjellige hundeaktiviteter.

 

Den er med på tradisjonelle aktiviteter som lydighet og agility og etter hvert er det også mange som lar Whippeten gå spor. Spesielt er de flinke til å gå blodspor. I vårt naboland er det flere Whippeter som er Viltsporchampions og forhåpentligvis blir det noen her etter hvert også. Whippeten synes aktiviteter er moro og lærer fort.Hundeutstillinger er en populær aktivitet for Whippeteiere. Denne aktiviteten krever at hunden viser seg fra sin beste side både fysisk og mentalt, så dette er ikke bare en skjønnhetskonkurranse.En aktivitet som er spesiell for myndene er lure coursing. Lure coursing simulerer jakt ved at en kunstig hare (oftest en plastpose) blir dratt på kryss og tvers over et jorde ved hjelp av en snor og noen trinser i svingene. Hundene løper i par og blir bedømt ut fra flere kriterier for hvordan de jakter, ikke bare hvem som er raskest. Dommerne legger vekt på bevegelighet, fart, utholdenhet, entusiasme og jaktevne (i den rekkefølgen), og at hunden ”løper rent”, dvs. sammen med og ikke mot partneren sin. Det er mulig å oppnå Championtittel i Lure-coursing for mynder. Hundene elsker denne aktiviteten! Whippet, som i likkhet med de fleste andre raser som raskt stiger i popularitet har fått noen sykdommer over årene. Det kan være lurt å velge valp fra en oppdretter som har sjekket for de vanligste på linjene sine selv om ikke det heller er en garanti i seg selv for en frisk hund. 

 

Whippeten i Norge holder en høy standard internasjonalt og hevder seg godt i konkurranse med utenlandske hunder.

bottom of page